İşsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, tbmm genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı
İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 32449 sayılı ve 03.02.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Hem çalışanlara hem de işverenlere destek vermesi amaçlanan yeni düzenlemelere ilişkin detaylı bilgi aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 101. madde ile, işverenlerin işgücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın artırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016 yılından beri uygulanan asgari ücret desteği 2024 yılı için aylık 700 TL’ye çıkarılmıştır.
Ayrıca, en düşük emekli aylığı, Ocak ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere 7.500 TL’den 10.000 TL’ye yükseltilmiştir.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
4447 tarihli İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2. maddesinde, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma yapılabileceği düzenlenmiştir. Getirilen yeni düzenleme ile, “genel salgın” hallerinde de kısa çalışma uygulaması mümkün olacaktır.
Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600’den 450’ye indirilmiştir. Kısa çalışma ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik edilemeyecektir.
Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren üç yıl içerisindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği süresinden düşülecektir. Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler ise geri tahsil edilmeyecektir.
Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler, 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
ÖZEL POLİTİKA GEREKTİREN İŞSİZLERİN İSTİHDAMI İÇİN VERİLEN TEŞVİK UZATILDI
4447 tarihli İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 10. maddesi kapsamında ilave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi için verilen teşvikin süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmıştır. Uygulamanın 31 Aralık 2026 tarihine kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İNCELEMELERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na eklenen 24/A maddesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kanunda sayılan işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma, bilgi, belge ve numune alma, kanun kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarına ilişkin inceleme, kontrol, denetim yapmaya yetkili kılınmıştır.